Mijn naam is Pieter Huijzer en ik ben geboren te Haarlem in 1951. Aanvankelijk werkte ik na mijn studie rechten (Leiden) in Amsterdam. In 1982 werd ik overgeplaatst naar Dordrecht. Daar beviel het mijn vrouw en mij zo goed dat we niet meer zijn weggegaan. Schilderen doe ik vanaf 1992, veel met olieverf, maar met aquarelverf werk ik vooral in de zomer graag. Een jaar of twee geleden ben ik ook weer pentekeningen gaan maken; dat had ik sinds mijn studietijd niet meer gedaan.

Voordat ik met olieverf op het doek of paneel werk, maak ik eerst een tekening in een schetsboek. Vervolgens een schets met houtskool op het doek. Dan breng ik de verf – vermengd met lijnolie en met terpentine - op het doek aan. Soms dik en soms heel dun. Al naar gelang mijn pet staat werk ik nat-in-nat verder of zet ik het doek weg om te drogen en later verder te gaan.

Ik werk figuratief. Ik ben geen fijnschilder, dus mijn werk is niet al te netjes. Lukt het niet zoals ik wil, dan pas ik de compositie aan of verander de basiskleuren. Ben ik nog niet tevreden, dan begin ik opnieuw. Onder veel werken zit dus een ouder, door mij afgekeurd schilderij. Dat laat ik  regelmatig voor een deel terugkomen in het nieuwe schilderij. Belangrijk voor mij is de sfeer in een schilderij.

Ik maak kleine en grote (1 x 1 m) werken. De kleine zijn gemakkelijker mee te nemen naar een kunstmarkt, dus daarvan schilder ik er meer.

 

Aanvankelijk schilderde ik veel zomerse landschappen. Later hebben stadsgezichten en winterlandschappen met schaatsers wat meer de overhand gekregen. Zo heb ik Dordrecht met zijn oude binnenstad op grote doeken weergegeven. Ik vind de Dordtse Grote Kerk heel mooi. Op die kerk raak ik niet uitgekeken. Boeketten bloemen schilder ik graag. Spiegeling in het water, op het ijs, op een gladde tafel vind ik vrijwel altijd leuk. Door de spiegeling doet het licht zijn werk.  Meestal demp ik de kleuren enigszins. Soms is er een bewuste uitschieter. Met name bij stillevens met bloemen gooi ik meer fauvistische rode en blauwe elementen op het doek. Dieren, zoals varkens en koeien, schilder ik eigenlijk alleen op bestelling. 

 

De schildersgroep, waarvan ik lid ben, heeft met een aantal mensen een gezamenlijke website: http://www.atelier104.nl

Daar is eveneens werk van mij te vinden.